2011-04-19

Suomi tarvitsee kunnolliset chaotic- ja evil-puolueet.

Vaalien jälkeen on aina hyvä tarkastella poliittista kenttää uudelleen. Hyvä väline tähän on poliittinen kompassi, joka sijoittaa poliitikot ja puolueet kaksiulotteiselle tasolle, jonka vaaka-akseli vastaa taloudellista vasemmisto-oikeisto-akselia ja pystyakseli sosiaalista liberalismi-konservatismi-akselia. Koska poliittinen kompassi muistuttaa hyvin paljon Dungeons & Dragons -roolipelisarjan alignment-järjestelmää, jonka akselit ovat hyvä-paha (good-evil) ja lainkuuliainen-kaoottinen (lawful-chaotic), olen päättänyt yhdistää nämä skeemat. Ne Suomen puolueet, jotka on mahdollista sijoittaa poliittiselle kartalle, sijoittuvat yhdistetyssä järjestelmässä seuraavasti:Monet, jotka samaistavat poliittisen kompassin akselit D&D-akseleihin, tekevät sen perustavanlaatuisen virheen, että he rinnastavat poliittisen oikeistolaisuuden pahuuteen ja liberalismin kaoottisuuteen. Todellisuudessa kaikkein oikeistolaisimmatkin poliitikot asettuvat hyvä-paha-akselilla korkeintaan keskivaiheille. D&D:n määritelmän mukaiseen pahuuteen ei nimittäin riitä pelkkä häikäilemätön oman edun tavoittelu kaiken muun kustannuksella, vaan aidosti pahan poliitikon on antauduttava pahanteolle niin perusteellisesti, että hän asettaa jopa oman etunsa toiseksi sen rinnalla. Vastaavasti mikään laillisen yhteiskuntajärjestyksen puitteissa tapahtuva poliittinen toiminta ei voi olla aidosti kaoottista, joten puolueet ovat myös lawful-chaotic-akselilla korkeintaan neutraaleja.

Suomen poliittisessa kentässä on näin ollen vakava puute, sillä evil- ja chaotic-alignmentit jäävät kokonaisuudessaan vaille edustusta päättävissä elimissä. Mielestäni tämä asia korjaantuisi parhaiten siten, että ne pienpuolueet, jotka eivät ole määritelleet itselleen arvopohjaa, kirjaisivat puolueohjelmiinsa evil- tai chaotic-alignmentin. Tämä toisi näille puolueille myös paljon äänestäjiä alignmenttiensa mukaisilta kansalaisilta, mikä auttaisi niitä menestymään ja sitä kautta mahdollisesti myös hallitusti paikkaamaan maamme pahuus- ja kaoottisuusvajetta.

Piraattipuolue on laajentamassa agendaansa yleisen arvoliberalismin suuntaan. Tämä on hyvä askel, mutta mielestäni puolue voisi määritellä agendansa suoraan chaotic neutral -alignmentin mukaiseksi. Tämä ratkaisisi myös ristiriidan Piraattipuolueen nimen ja agendan välillä. Muut pienpuolueet voisivat vastaavalla tavalla ottaa haltuunsa tyhjäksi jääneitä puoluekentän ruutuja esimerkiksi seuraavasti:


Tämän kartan perusteella jokainen äänestyshaluinen pystyy löytämään itselleen helposti sopivan puolueen suoraan D&D-alignmenttinsa pohjalta, kunhan pienpuolueet ensin tekevät vaadittavat arvomäärittelyt. Keskimmäinen ruutu jää nukkuvien puolueeksi, sillä "true neutral" -alignmentin henkilöt ovat lähtökohtaisesti tyytyväisiä asioiden tilaan eikä heidän näin ollen tarvitse myöskään äänestää.

8 comments:

 1. Jee hyvää shittii

  ReplyDelete
 2. No voi jestas sentään.

  ReplyDelete
 3. Miten niin RKP ei muka ole evil?

  ReplyDelete
 4. Jätkä on pihalla ku tamponin naru.

  ReplyDelete
 5. Haha, asiaa! Olenkohan hieman nörtti kun tällainen huumori uppoaa parhaiten...

  ReplyDelete
 6. Suomi on tekonokkelien änkyröiden luvattu maa, eikä tuollainen tule ihan pariin vuoteen menestymään poliittisissa elimissä. Siitäkin syystä, ettei markkinamiehen kasvattama suomalainen suhtaudu esimerkiksi julkiseen kenttään poliittisena vaikutuspaikkana, vaan kaikki millä saa leikkiä tulee olla ensin ostettu, kuten eduskunnan palvelut ostetaan äänillä. Politiikka on ulkoistettu, vaikka kuvitellaan elävämme kansanvallassa.

  Briteissä on sentään Official Monster Raving Loony Party.

  ReplyDelete
 7. jei! vihdoinkin jotain järkeä poliittiseen kenttään :D löysin siitä samalla oman puolueenikin. sen mitä eräskin vaalikone mulle vaalien alla suositteli mutta jonka hylkäsin koska olin silloin vielä liian konventionaalisten arvojen kyllästämä ja aivopesty useilla vaalisaarnoilla.

  ReplyDelete
 8. Mutta missä on Cthulhun puolue? Kun meillä on Kristillisdemokraatit, niin voisi meillä olla Cthulhupuoluekin. Olisi saletisti chaotic ja evil.

  ReplyDelete